Van Wijnen ontwikkelt, bouwt, beheert en onderhoudt gebouwen en woningen. Dat doet het bedrijf vanuit 24 vestigingen verspreid over Nederland. Het digitaliseren van processen is dan erg belangrijk voor Van Wijnen. Om de koop van een nieuwe woning snel af te ronden, vervangt Van Wijnen de ‘natte’ handtekening door de digitale variant. Met Ondertekenen.nl zijn de koop- en aannemingsovereenkomsten binnen 5 minuten ondertekend.

Ook Van Wijnen gaat met de tijd mee. Voorheen kon bij de verkoop van een woning het ondertekenproces wel anderhalve week in beslag nemen, wat voor veel werkdruk zorgde. Bovendien worden kopers steeds veeleisender en willen de aankoop zo snel mogelijk afronden.

Ondertekenproces digitaliseren

Het digitaliseren van het ondertekenproces levert Van Wijnen veel tijdwinst op. Ook de afspraken tussen bijvoorbeeld bouw- en ontwikkelingsbedrijven moesten voortaan digitaal worden bekrachtigd. Echter waren niet alle betrokken partijen direct overtuigt van de rechtsgeldigheid van de digitale handtekening, hoofdzakelijk gedreven door het traditionele karakter van de bouwwereld. Met de introductie van Ondertekenen.nl hebben de verschillende partijen uiteindelijk toch de digitale handtekening omarmt. De oplossing richt zich in de essentie op het leveren van bewijskracht door het vastleggen van het gehele ondertekenproces op een transactiebon en het gebruik van diverse verificatiemethoden.

Ondertekenen.nl is de Nederlandse cloudondertekendienst van Evidos. Ondertekenen is een kwestie van de documenten uploaden naar Ondertekenen.nl en verzenden naar de ondertekenaar. Die klikt op een linkje en ondertekent de documenten met behulp van bijvoorbeeld DigiD, iDIN, een sms-code of een ‘krabbel’ op het scherm.

Van Wijnen maakt al geruime tijd gebruik van Ondertekenen.nl. De dienst is inmiddels ook gekoppeld aan Nieuwbouw Nederland. Via een knop in het klantensysteem kunnen makelaars zelf koop-en aannemingsovereenkomsten genereren en vanuit het systeem het ondertekenproces starten. Alle documenten zijn in een mum van tijd bij elkaar gezocht en ondertekend. In sommige gevallen staan alle handtekeningen er zelfs al binnen 5 minuten onder. Voor meer informatie kan de klantcase van Van Wijnen worden geraadpleegd.